Освітлення для кондитерського цеху
Як підібрати освітлення для кондитерського цеху?
Вибір системи освітлення для кондитерського цеху залежить від особливості його роботи.
Вологість та температура у виробничому приміщенні може постійно змінюватись. У зв’язку з цим, при проєктуванні системи штучного освітлення для такого класу приміщень потрібен особливий підхід.
Доцільно додати, що при складанні проєкту освітлення для кондитерського цеху слід враховувати не лише особливості виробництва, а й загальні санітарно-гігієнічні вимоги до умов роботи працівників кондитерської.
Норми та вимоги до освітлення
Показники освітленості приміщень кондитерського цеху нормуються Державними будівельними нормами України – ДБН В.2.5-28:2018 «Природне та штучне освітлення». Відповідно до Державних будівельних норм України, рівень освітленості основного виробництва не повинен бути нижчим за 300 лк, а для допоміжних приміщень рівень освітленості має становити 200 лк.
Величина коефіцієнта пульсації від джерел світла має бути не вище 10%.
Однією з особливостей приміщень кондитерських цехів є те, що окремі виробничі приміщення мають вибухонебезпечне пилове середовище. Для таких приміщень потрібно використовувати спеціальні вибухозахищені світильники спеціальної конструкції.
Вибір світильників
Основні правила, яких необхідно дотримуватися при виборі світлодіодних світильників для освітлення кондитерських:
- для освітлення приміщень основного виробництва оптимальним варіантом будуть магістральні системи лінійних світильників;
- для приміщень з постійною присутністю людей (туалети, душові, комори) застосовуються світлодіодні світильники з датчиками руху;
- у приміщеннях з високою стелею краще використовувати підвісні лінійні світильники з вторинною оптикою.
- енергоощадні якості;
- компактні та прості в експлуатації блоки аварійного освітлення суттєво спрощують та здешевлюють створення системи аварійного освітлення;
- низький коефіцієнт пульсації світлодіодів сприятливо позначається на здоров’ї та продуктивності персоналу;
- надійність світлодіодних джерел світла знижує експлуатаційні витрати на систему освітлення загалом.
Необхідно звернути увагу на те, що для гарячих приміщень потрібно підбирати світлодіодні світильники з підвищеною робочою температурою. Клас захисту від пилу та вологи не повинен бути нижчим за IP54.
Переваги світлодіодних систем освітлення
Світлодіодні світильники для кондитерського цеху мають такі основні споживчі переваги:
Компанія Inled займається виробництвом світлодіодних світильників та реалізацією проєктів освітлення «під ключ» для виробничих, складських, торгових та офісних приміщень.